Preprečimo razmnoževanje tigrastih komarjev

Tigrasti komar (Aedes albopictus) je invazivna tujerodna žival, ki izvira iz tropske in subtropske Azije. Je posebnež, po načinu življenja se razlikuje od naših vrst komarjev. Pika podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Znan je po hitrem širjenju in lahkem osvajanju umetnih bivališč, ki jih je ustvaril človek. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši komarji ne morejo razmnoževati. Tako se izogne njihovi konkurenci.

Priljubljena mesta za razmnoževanje tigrastega komarja so gume, skladiščene na prostem. Na vrtovih so problematične tudi kadi za napajanje živali. Ne pozabimo na podstavke za rože in različne predmete, v katerih se zadržuje voda, na primer voda v sveči za odganjanje komarjev ali v odvrženi konzervi. Tigrasti komarji najdejo tudi vodo, ki se nabere v plastičnih ponjavah, kanalizacijskih jaških, zamašenih žlebovih, v amforah in okrasnih kamnih, nevzdrževanih vaških vodnjakih ali ribnikih.

Ker so vrtički pogosto vir razmnoževanja komarjev, smo z namenom zmanjšanja števila habitatov, primernih za odlaganje komarjevih jajčec, za vas pripravili priporočila, s katerimi lahko preprečite širjenje komarjev v okolici domov in na vrtovnih.

 

 

Viri:
Ministrstvo za naravne vire in prostor:
www.gov.si/zbirke/seznami/seznam-invazivnih-tujerodnih-vrst-rastlin-in-zivali/tigrasti-komar-lat-aedes-albopictus/
Nacionalni inštitut za javno zdravje:
www.nijz.si/sl/pogosta-vprasanja-in-odgovori-o-zasciti-pred-komarji
Mestna občina Ljubljana:
www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/invazivne-tujerodne-vrste/invazivne-tujerodne-zivali/tigrasti-komar/