Občina Piran bogatejša za sedem medovitih dreves

Prizadevanjem Čebelarske zveze Slovenije, da bi do leta 2030 po vsej Sloveniji posadili 2 milijona medovitih dreves, se je z zasaditvijo lip in divjih češenj priključila tudi občina Piran.

Akcijo je Čebelarska zveza podprla s petimi brezplačnimi sadikami divje češnje, da bi čebelam in ostalim opraševalcem zagotovili zadostno pašo, pa so v piranski občini poskrbeli še z dvema dodatnima lipama.

Prvo sta direktor Javnega podjetja Okolje Piran, Gašpar Gašpar Mišič in župan Đenio Zadkovič posadila pred Osnovno šolo Sečovlje. »Počaščen sem, da bomo z novimi medovitimi rastlinami prispevali kamenček v mozaiku te čudovite zgodbe in da bomo vsi skupaj poskrbeli za čebele ter ostale opraševalce,« je pomen akcije izpostavil župan Zadkovič.

Na šolskem vrtu je ekipa Okolja uredila tudi gredo medonosnih trajnic, ki bo poleg ohranitve obstoja naravnih opraševalcev služila tudi izobraževalnim namenom. »Tukaj bodo lahko učenci spoznavali mednonosne rastline, njihov čas cvetenja ter opazovali čebele na delu,« je bila s pridobitvijo zadovoljna pomočnica ravnateljice Osnovne šole Sečovlje, Ingrid Medoš.

Članice društva Faros so prisotne razvajale z različnimi medenimi pecivi in na ta način spodbujale uporabo čebeljih pridelkov v prehrani, medtem ko je medicinska sestra Katja Štajnar iz Zdravstvenega doma Lucija učence poučila o pravilnem postopanju v primeru čebeljega pika in alergičnih reakcij.

Župan Občine in direktor Okolja sta popoldne s sajenjem nadaljevala v parku Sonce v Luciji, prihodnji teden pa bodo sadike divjih češenj, ki jih čebele izjemno rade obiskujejo, zaposleni Okolja posadili še pred sedežem Farosa, pri ekološkem otoku na Vojkovi ulici, pri Epicentru ter v pasjem parku pri Agrariji.

Da bi k aktivnostim spodbudili občane, na Facebook strani Okolja te dni poteka tudi nagradna igra, ki bo srečnim izžrebancem prinesla vrečko semen medovitih rastlin, saj vsak cvet pomeni hrano za čebele, pa četudi je to »le« rožica v koritu na balkonski terasi.