Zakaj moramo elektronske odpadke nujno zbirati ločeno?

Med nevarne odpadke sodijo odsluženi akumulatorji, baterije, barve in topila, razne kemikalije, olja in masti, pesticidi, pralna in kozmetična sredstva, ki vsebujejo nevarne snovi, zdravila, neonske cevi oziroma vse, kar je opremljeno s simboli za nevarne snovi.

Nevarni odpadki imajo eno ali več nevarnih lastnosti (npr. eksplozivnost, vnetljivost, strupenost, jedkost, dražljivost, rakotvornost, nevarnost za okolje ipd.), zato lahko z njihovim nepremišljenim odlaganjem povzročimo veliko škodo – zastrupimo okolje in ogrozimo lastno zdravje ter zdravje drugih. Baterije, embalaža čistil in barv ter pesticidi lahko močno onesnažijo podtalnico, ki je vir naše pitne vode. Nevarnih gospodinjskih odpadkov zato nikoli ne odlagajte skupaj z drugimi gospodinjskimi odpadki v zabojnike, utekočinjenih pa ne zlivajte v straniščno školjko, temveč jih odnesite oziroma odpeljite v zbirni center – tam jih lahko oddate ločeno.

Da je zbiranje za občane še bolj priročno, komunalna podjetja vsako pomlad in jesen organizirajo akcijo zbiranja nevarnih odpadkov, v sklopu katere je možno na različnih lokacijah po vnaprej določenem urniku oddati take odpadke.

Nevarne odpadke morajo vedno prevzeti za to posebej usposobljeni delavci, ki poskrbijo za pravilno ravnanje z njimi. Nekatere odpadke se kasneje predela v drugotno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežge (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizira, baterije pa predela.

Ali je odpadek nevaren ali ne, se lahko prepričamo tudi s pomočjo simbolov za nevarne snovi in njihovo embalažo, s katerimi so opremljeni proizvodi. Pomembno je, da nevarne odpadke (npr. topila, barvila, pesticide) hranimo v prvotni embalaži, ki je dobro zaprta.

Avtor besedila: Medobčinska uprava Istre