Morje se začne pri rešetkah meteornih jaškov

Kje se začne morje? Na obali? Ne, že veliko prej – pri odprtinah litiželeznih rešetk na meteornih jaških, skozi katere najde pot do morja nešteto cigaretnih ogorkov in drugih mikro odpadkov.

Na problematiko tovrstnega onesnaževanja je na svetovni dan turizma v Piranu opozorila lokalna mladina, ki je skupaj z županom Andrejem Koreniko, direktorico Turističnega združenja Portorož Patricijo Gržinič in Okoljem Piran po vzoru podobnih svetovnih iniciativ na odtočnih jaških mimoidočim pustila jasno sporočilo »Morje se začne tukaj – ne onesnažuj

Poslikave šolskih aktivistov, ki opozarjajo na neposredno povezavo mestnih odtokov z morskim okoljem, so narejene z ekološko kredo v spreju. Ta se bo na tlakovcih obržala le kratek čas, zato bodo nanose obnavljali in območje ozaveščanja razširili tudi na Portorož in Lucijo.

»Odmetavanje žvečilnega gumija ali cigaretnega ogorka v meteorni jašek je morda nezavedno dejanje, ki pa povzroča veliko škodo morskemu ekosistemu. Ena sama cigareta se razgradi na tisoč mikro delcev, te pa skozi prehranjevalno verigo na koncu zaužijemo tudi sami,« pojasnjujejo v Okolju Piran, ki želi na vizualen način doseči, da se sporočilo vtisne v zavest ljudi ter preprečiti nadaljnje onesanežavnje morja.

Udeleženci iz osnovnih šol Lucija, Vincenzo e Diego de Castro, Cirila Kosmača, Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran ter Fakultete za turistične študije so se po koncu akcije zbrali v v Mestni knjižnici Piran. Ob ogledu fotografske razstave »Trenutki« avtorja Ubalda Trknoczyja so razprvljali o turizmu v Piranu, zaščiti lokalnega naravnega bogastva in poudarili nujnost ozaveščanja javnosti o tem, kako naše vsakodnevne navade negativno vplivajo na okolje.