VABILO k sodelovanju ob Evropskem dnevu zmanjševanja odpadkov

Izmenjava uporabnih predmetov 22. in 23.11.2018 od 8.00 do 18.00 ure v Apolonijevi palači v Piranu

Spoštovani.

Bliža se Evropski teden zmanjševanja odpadkov, najbolj ugledna in prepoznavna ozaveščevalna akcija na področju preprečevanja odpadkov, skozi katero se vsako leto izvaja več kot 25.000 komunikacijskih ukrepov v 28 državah. Ukrepi, ki se izvajajo, se nanašajo na zmanjševanje količin odpadkov, na ponovno uporabo izdelkov in na recikliranje materiala.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo letos potekal med 17. in 25. novembrom 2018. Po lanski uspešni akciji Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia smo se v dogovoru z vrtci in šolami odločili, da tudi letos organiziramo podobno izmenjavo predmetov, da bodo še uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati in drugo dobili novega lastnika, ki jih bo uporabljal še dolgo preden postanejo odpadek. Tako bomo sledili enemu ključnih vodil ponovne uporabe, da predmete, ki jih ne potrebujemo več in so še vedno uporabni, ne zavržemo, ampak jih še naprej uporabljamo.

K sodelovanju pri izmenjavi uporabnih predmetov vabimo tudi vse občanke in občane naše občine, ki bodo na dan izmenjave prinesli svoj še uporaben predmet in odnesli novega, če ga bodo našli med razstavljenimi predmeti.

Pričakujemo, da bo skupna akcija imela poleg okoljskih, tudi socialne in ekonomske učinke, kar je bistvo trajnostnega razvoja.

Sodelujte tudi vi v (iz)menjavi; morda boste našli kakšno drobno novoletno darilce za vaše bližnje, morda predmet, ki ga že dolgo iščete ali pa nekaj čisto vsakdanjega, ki vam bo prišlo prav. Družili se bomo, prihranili kakšen evro in naredili nekaj dobrega za naravo!

Letošnja tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je »Preprečevanje nevarnih odpadkov«. Iz ankete o nevarnih odpadkih, ki jo je izvedla Zbornica komunalnega gospodarstva, je razbrati, da sta najpogostejši težavi pri ravnanju z nevarnimi odpadki to, da uporabniki odlagajo nevarne odpadke med ostale mešane komunalne odpadke in da odpadna olja in zdravila mečejo v odtoke. Zavedamo se tega, da lahko le s skupnimi močmi ohranimo naš planet, zato se pridružujemo akciji Zbornice komunalnega gospodarstva in bomo ob akciji (iz)menjave uporabnih predmetov ločeno zbirali odpadna zdravila in odpadno jedilno olje, ki jih bodo občani lahko prinesli v Apolonijevo palačo.

Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia!

S sloganom, ki ima dva pomena, želimo vse občanke in občane spodbuditi k izmenjavi še uporabnih predmetov in k menjavi potrošniških navad in okoljske miselnosti.

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                                        Direktor družbe:
Sandra Martinčić Loboda                                                                                       Alen Radojkovič