V Piranu prevzeli ključe dveh novih električnih avtobusov

Vozni park Javnega podjetja Okolje Piran je bogatejši za dva nova električna avtobusa, ki bosta prevažala potnike na liniji Fornače-Tartinijev trg-Fornače. Uradna predaja avtobusov na 100-odstotni električni pogon je potekala danes na Fornačah, čemur je sledila prva poskusna vožnja s predstavniki Občine, Okolja in medijev do starega mestnega jedra Pirana.

Novi pridobitvi proizvajalca Iveco poganja akumulator moči 150 kW, ki omogoča doseg do 230 kilometrov z enim polnjenjem. Vozili sta opremljeni z 20 sedeži, nizkopodnim vstopom ter nakladalno ploščadjo za invalidske in otroške vozičke, vsako pa lahko sprejme do 36 potnikov.

Z delno elektrifikacijo avtobusne linije, kjer zdajšnja vozila na dizelski pogon letno porabijo do 600 litrov fosilnih goriv, bosta Občina Piran in Okolje občutno zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida, emisije prašnih delcev ter hrupa.

Na občini smo izredno ponosni, da bomo lahko javne prevoze odslej zagotavljali z električnimi avtobusi, ki so okolju prijaznejši in ekonomsko ugodnejši. Piran je staro mesto, gosto poseljeno, ima veliko obiskovalcev in naš cilj je ta, da ga čimprej osvobodimo izpušnih plinov. To je le eden izmed korakov v skrbi za kakovost našega okolja. V prihodnosti bomo zeleno preobrazbo še nadgradili z nabavo novih ekoloških vozil in z drugimi projekti trajnostne mobilnosti, katerih skupni imenovalec je umnik avtomobilov iz mesta Piran. Ob tej priložnosti bi se še zahvalil voznikom Javnega podjetja Okolje Piran, ki ostajajo prijazni tudi ko potanejo ljudje v poletni vročini neprijazni na avtobusih, predvsem pa, da delajo v teh težkih pogojih na tej kratki relaciji,” je ob primopredaji dejal župan Občine Piran, Andrej Korenika.

Mi smo veseli, da našo floto avtobusov povečujemo, kmalu bomo kot Arriva,” se je pošalil direktor Javnega podjetja Okolje Piran, mag. Neset Dulai in dodal, da bosta nova avtobusa prišla zelo prav, ker so te linije vedno bolj obremenjene in zahtevajo vedno več prevozov.

Za nakup e-avtobusov v skupni vrednosti 549.000 z vključenim DDV-jem je Občina Piran večino sredstev, 347.200 evrov, pridobila na razpisu Eko sklada. Razliko do polne vrednosti vozil v višini 201.800 evrov so pokrili iz lastnih sredstev.

TEHNIČNI PODATKI

Midibus FENIKSBUS, model FBI 83 M-E, elektro mestni avtobus, kategorija M3 razred I

 • Ekološki standard: elektro, 100% brez emisij CO2
 • Model: IVECO Daily
 • Avtonomija: do 230km z enim polnjenjem
 • Največja hitrost: do 85km/h
 • Moč motorja: 150,0 kW(trenutna), 100,0 kW (konstantna)
 • Zmogljivost: največ 36 potnikov (20 sedežev + invalidski voziček
 • Nizkopodni vstop in nakladalna ploščad/platforma za invalidske in otroške vozičke
 • Notranja osvetlitev: LED trakovi v potniškem prostoru, okrogla LED svetila pri vratih in nad voznikom
 • »Door brake« sistem postajne zavore: blokira aktiviranje potniških vrat v primeru da postajna zavora ni aktivirana in prepreči morebitni premik vozila z odprtimi vrati
 • Elektronska vzvratna ogledala »Mirror eye« (voznik ima omogočen vizualni nadzor v vseh vremenskih pogojih)
 • Kamera za vzvratno vožnjo: avtomatična, vidljivost ponoči, monitor postavljen tako, da nanj ne vpliva sončna svetloba
 • Sistem za zaznavanje in avtomatsko gašenje požara: »Fogmaker – electro« 6,5l