V piranski občini začel veljati nov parkirni režim

Skladno s sklepom o določitvi plačljivih parkirišč in tarif za parkiranje na območju Občine Piran (Ur. list RS, št. 145/2020) danes stopa v veljavo nov parkirni režim v Piranu, Portorožu, Fiesi, Strunjanu, Seči, pri zdravstvenem domu Lucija, na območju športne dvorane in TPC Lucija.

V Portorožu je po novem na javnih parkirnih površinah, ki jih upravlja Okolje Piran, za vsako začetno uro potrebno odšteti 1,50 evra, za dnevno parkiranje pa 15 evrov. Malenkost dražje je tudi parkiranje v garažni hiši Arze, kjer ura postanka stane 1,50 evra, torej 30 centov več, medtem ko se je zunanje parkirišče na Arzah podražilo za 10 centov na 1,30 evra.

V Piranu morajo turistični avtobusi z današnjim dnem za enkraten vstop v ožji del mesta za kratkotrajno parkiranje do 30 minut odšteti 10 evrov, v primeru prekoračitve polurnega postanka pa 100 evrov.

Na območju TPC Lucija je obratovalni čas parkirišča podaljšan na vse dni v tednu med 6. in 18. uro. Prva ura je s parkirnim listkom kot dokazilom časa prihoda brezplačna, vsaka naslednja pa stane en evro. Parkiranje je možno tudi z abonmajem, do katerega so upravičeni zaposleni na območju TPC Lucija, zaposleni med Podvozno cesto in Cesto solinarjev ter občani s stalnim prebivališčem v stanovanjskih blokih na območju parkirne cone.

Enak režim ureditve mirujočega prometa velja tudi pri Zdravstvenem domu Lucija, kjer je pri urgentnem vhodu nekaj mest rezerviranih za zaposlene z mesečnim abonmajem, medtem ko je za ostale obiskovalce brezplačno parkiranje omejeno na prvih 60 minut z obvezno namestitvijo parkirnega listka na vetrobransko steklo ali potrdilom preko mobilnega telefona. Cena vsake nadaljnje ure je 1 evro oz. 10 evrov za ves dan.

Med večje novosti sodi uvedba plačljivega parkiranja med krožiščema pri pošti in Mercatorjem po enotnem sistemu kot drugod v Luciji. Na tem predelu bo upravičenost stalnih prebivalcev do pridobitve mesečnega abonmaja ugotavljala Občina, medtem ko se lahko zaposleni na območju za nakup mesečne dovolilnice obrnejo na Javno podjetje Okolje Piran.

Z namenom večje pretočnosti in lažjega dostopa do storitev je med plačljiva parkirišča odslej vključeno tudi območje pri športni dvorani v Luciji, ki šteje približno 65 parkirnih mest.

Na območju Fiese, Strunjana in pri »škveru« v Seči je uvedena nova tarifa za skupni mesečni abonma po ceni 13 evrov, ki ga lahko stanovalci koristijo na vseh treh lokacijah. Ostali uporabniki lahko parkirne površine koristijo po nespremenjenih cenah enega evra v poletni sezoni (1.4.–30.9.) in 50 centov v zimskem obdobju (1.10.–30.4.). Izjema je le Strunjan, kjer bo v poletnih mesecih treba seči globlje v žep. Na gramoznem parkirišču Stjuža se bo namreč ura parkiranja podražila na 1,50 evra.