V Fiesi začeli z obnovo suhega zidu

Javno podjetje Okolje Piran je danes začelo z rekonstrukcijo 65 metrov suhega zidu na cesti Fiesa – Pacug, ki se je porušil ob obilnem deževju novembra 2017 in bo sedaj obnovljen v prvotni tehniki gradnje.

Kamnita škarpa je bila zgrajena, ko je bila pot še tlakovana z granitnimi kockami, malo prometna in so po njej vozila lahka prevozna sredstva. Zid je bil zato grajen okoliščinam primerno in minimalno temeljen. Sčasoma je cesta pridobila na značaju, povečal se je promet in obremenitve na njej, saj je ob vrhuncih sezone služila tudi kot obvozna cesta. Zaradi spremenjenih okoliščin, kot tudi opustitve vzdrževanja, se je zid naposled porušil.

Novi oporni zid bo grajen v tehniki suhozidne gradnje, izvedba pa predvideva uporabo lokalnega peščenjaka različnih dimenzij, ki bo dal zidu tipičen ustroj in barvo. Adaptacijo 65 metrov dolgega in 1,5 metra visokega objekta bo vodil kvalificiran suhograditelj Dejan Zadravec iz Društva za ohranjanje tradicionalnih gradbenih in obrtniških znanj slovenske Istre – Jugna, ki ima ustrezne reference na področju suhe gradnje, med katerimi so gradnja suhega zidu v Hrastovljah, pastirske hiške v Pokrajinskem muzeju v Kopru in druge tipične istrske kamnite gradnje. Dela bodo končana predvidoma v roku enega meseca, vrednost investicije pa znaša 40.000 evrov.