V EVROPSKEM TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV 19.- 26. NOVEMBRA »e-cikliramo«

Teden zmanjševanja odpadkov OKOLJE Piran, d.o.o. obeležuje s postavitvijo 8 zabojnikov za zbiranje odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnih baterij. 22. 11. 2016 jih je podjetje ZEOS v okviru projekta »LIFE – gospodarjenje z e-odpadki« namestilo na naslednjih lokacijah: Sv. Peter – EO pri kulturnem domu: Sečovlje – EO pri mostu na vhodu v naselje; Strunjan – EO pri gostilni Sosić; Portorož – EO pri Kaštelu; Piran – EO na Fornačah; Lucija – EO na Vojkovi ulici, EO pri košarkaškem igrišču pri športni dvorani ŠIMC; EO pri TPC. Namenjeni so manjši odpadni električni in elektronski opremi oziroma aparatom ter odpadnim baterijam. Nikakor pa ni dovoljeno prepuščanje monitorjev, televizorjev in sijalk v te zabojnike, saj pri razbitju sproščajo okolju in zdravju škodljive snovi. Njih še naprej zbiramo po letnem koledarju ob petkih na v naprej določenih lokacijah, ko zbiramo kosovne odpadke ter v Zbirnem centru Dragonja.

zeos-zbiralnik-oeeo-lucija-vojkova-pri-trafo-postaji1-221116        zeos-zbiralnik-oeeo-eo-fornace-221116

Družba ZEOS izvaja projekt za celo Slovenijo, zato so navodila na zabojnikih trenutno le v slovenskem jeziku, v kratkem bodo zagotovili tudi ustrezna navodila v italijanskem jeziku. Prosimo za razumevanje vse pripadnike italijanske narodne skupnosti in se opravičujemo.

Pričakujemo, da bomo s približevanjem oddajanja teh odpadkov kar na ekoloških otokih dosegli še več ločevanja.

V letu 2015 smo z zbiranjem kosovnih odpadkov ob petkih in v ZC v Dragonji zbrali 53 ton odpadne električne in elektronske opreme, letos od januarja do oktobra pa že 71 ton. Ker gre za vir koristnih surovin in preprečevanje onesnaževanja okolja, gre za pomemben napredek pri zbiranju odpadkov v naši občini, kar se bo še izboljšalo z uličnimi zbiralniki. Vabimo vas, če skupaj z nami e-ciklirate. Hvala.

 

mag. Milica Maslo Bezer, prof. zdrav. vzgoje

Vodja sektorja javnih storitev