V Dragonji odprli center ponovne uporabe

Javno podjetje Okolje Piran je na Zbirnem centru Dragonja odprlo Center ponovne uporabe »Druga roka«, kjer lahko obiskovalci najdejo dobro ohranjene predmete, ki so se jih nekdanji lastniki naveličali in odvrgli.

Center Druga roka je opremljen z izbranim pohištvom, na katerem so zložene knjige, igrače, kuhinjska posoda, športna in otroška oprema, gospodinjski aparati ter drugi dekorativni dodatki, ki so jih ljudje pripeljali na deponijo, ko so se selili ali prenavljali stanovanja. Ob predaji so mnogi izrazili željo, da se predmeti ohranijo in nadaljujejo svojo življenjsko pot, kar so zaposleni Okolja upoštevali in jih shranili dokler se ni nabralo dovolj reči za odprtje izmenjevalnega centra.

V komunalnem podjetju pričakujejo, da bo zbiralnica hitro zaživela in da jo bodo obiskovali ljudje, ki cenijo trajnostni vidik, kot tudi posamezniki, ki si želijo unikatnih kosov. »Predaja in prevzem bosta brezplačna, saj je namen centra zmanjšati količino odpadkov ter usmerjati še uporabne stvari tja, kjer jih družba najbolj potrebuje,« je ob odprtju povedal direktor piranske komunale Gašpar Gašpar Mišič.

Z njim se strinja tudi Piranski župan Đenio Zadković, ki je v otvoritvenem nagovoru navzoče opomnil, da so potrošništvo in poceni izdelki privedli do pretiranega kopičenja stvari. »Prispevek Občine Piran k razbremenjevanju okolja je vizualno skromen, vendar še kako pomemben, saj z današnjo otvoritvijo centra ozaveščamo in obenem vabimo vse občanke in občane, da razmišljajo o možnosti ponovne uporabe zavrženih predmetov in o morebitnem nakupu nečesa, kar lahko ponovno služi nekomu drugemu,” je dodal župan.

Okolje je za investicijo v dva kontejnerja s skupno 40 kvadratnimi metri površine odštelo nekaj tisoč evrov, dolgoročni cilj pa je izgradnja sodobnega centra ponovne uporabe v obrtni coni Lucija, kjer je občina odkupila zemljišče za potrebe Okolja. Tam bi lahko poleg večje ponudbe gostili tudi mlade iz šol in vrtcev, jim predstavili pomen ponovne uporabe ter izvajali delavnice obnove in predelave predmetov. »Poslanstvo teh centrov ni samo, da ljudje domov odnesejo izbrane kose, ampak tudi novo znanje in veščine, ki jim bodo v pomoč pri popravilu poškodovanih izdelkov,« je poudarila vodja enote za ravnanje z odpadki Sandra Martinčič Loboda.

Center bo odprt od ponedeljka do sobote po urniku Zbirnega centra Dragonja in bo zaradi prostorske omejenosti sprejemal le manjše ohranjene predmete, kot so gospodinjski aparati, kuhinjska oprema, športni rekviziti in drugi pripomočki. V kolikor bodo uporabniki v dilemi ali je stvar še uporabna ali ne, bodo sprejemali tudi klice občanov na telefonski številki 05/617-50-56 in jih glede na ponudbo in povpraševanje poskusili povezati bodisi telefonsko oz. preko Facebook strani podjetja.