TEDEN MOBILNOSTI V OBČINI PIRAN

Okolje Piran tudi letos sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom 2022. Slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti je Trajnostno povezani.

Pobuda Evropskega tedna mobilnosti si prizadeva zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k uporabi trajnostne mobilnosti – hoje, kolesa ali javnega prevoza. Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katere koli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini vse bolj odločajo: dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznolike alternative osebnemu motornemu prometu. Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, k čistejšemu zraku v mestih, k večji kakovosti bivanja, k javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

Akciji se pridružuje tudi občina Piran, ki bo v sredo, 21. 9. 2022, organizirala različne aktivnosti za spodbujanje uporabe alternativnih načinov prevoza. Na ta dan bodo vsi prevozi v mestnem in primestnem avtobusnem prometu brezplačni. V parku Sonce v Luciji bodo med 15. in 17. uro organizirane tudi različne aktivnosti za občanke in občane. Otroci se bodo lahko preizkusili na kolesarskem poligonu in se poučili o varnosti v cestnem prometu, odrasli bodo lahko opravili 6-minutni test hoje in preverili svojo telesno zmogljivost, na voljo bo izmenjevalnica koles, otroških kotalk, rolerjev, pri izkušenem serviserju bo možno preveriti stanje koles ter opraviti manjši servis, ljubitelji urbanih športov pa bodo od blizu spoznali svet rolkanja in BMX-a, predstavljene bodo različne možnosti e-mobilnosti v naši občini kot tudi predlogi rešitev mirujočega prometa.

Program aktivnosti v sredo, 21. 9. 2022, od 15. do 17. ure:

  • predstavitev e-dostavkov, izmenjevalnica koles, otroških kotalk in rolerjev, predlogi rešitev mirujočega prometa, Okolje Piran,
  • predstavitev Prostoferja in projekta IstraConnect, Občina Piran,
  • mini servis koles, Bikeart Lucija,
  • kolesarski poligon in trening z inštruktorjem, AMD Strunjan,
  • Spoznaj svet skejta in BMX-a, ŠD Obala Riders,
  • 6-minutni test hoje, ZD Piran, Center za krepitev zdravja.