Sinočnje padavine za kratek čas omilile sušo

V Rižanskem vodovodu Koper so si po zadnjih padavinah, vsaj do druge polovice prihodnjega tedna oddahnili, saj so se kritični nivoji podtalnice na vseh virih nekoliko zvišali, okrepil pa se je tudi pretok vode v strugi reke Rižane in trenutno ni potrebe po vračanju dela načrpane podtalnice v rečno strugo. Danes dopoldne je v minimalnih količinah znova pritekla voda tudi na samem izviru Rižane, a gre za simbolične količine, ki bodo že v naslednjih dneh postopoma presahnile.

Trenutno se iz podtalnice reke Rižane črpa 150 litrov surove vode na sekundo, iz vodarne Gabrijeli 30l/s,  iz Kraškega vodovoda Sežana priteka 70 litrov in iz Istrskega vodovoda Buzet še dodatnih 55 litrov na sekundo, kar zadošča trenutni porabi. Število prevozov s cisternami iz reke Unice se je prilagodilo  trenutni situaciji in zato malenkost znižalo.

V Rižanskem vodovodu so nekoliko bolj optimistični in poudarjajo, da z nadaljnjim doslednim upoštevanjem omejitev in prepovedi uporabe pitne vode za ne nujne zadeve in še kakšnim obilnejšim deževjem v prihodnjih dneh odpirajo možnosti, da bodo z usklajenimi prizadevanji celotne skupnosti premagali letošnjo sušno krizo.