Portoroške platane strokovno oskrbeli za večjo prometno varnost

 

Na naročilo Javnega podjetja Okolje Piran so minuli teden portoroški drevored platan obiskali arboristi, strokovnjaki za vzdrževanje in nego dreves v urbanem okolju. Podroben pregled je razkril, da so nekatere platane podvržene delovanju trohnobnih gliv, ki so les tako razkrojile, da je bilo treba zaradi zagotavljanja varnosti posameznim drevesom z negovalnimi posegi zagotoviti stabilnost njihovih delov. Pregled in dela je vodila dr. Lena Marion, vodja oddelka za arboristiko v podjetju Tisa iz Ljubljane.

 

Kakšna je ocena zdravstvenega stanja dreves?

Tri drevesa imajo  v glavnih vrhovih razširjen razkroj lesnih tkiv zaradi delovanja glive, zato je bila stabilnost teh vrhov zmanjšana in smo jih razbremenili. V prihodnje jih bo preventivno potrebno povezati s sistemom za vezavo krošnje. Drugače pa ima cel drevored bolezen masarijsko odmiranje platan. Vzrok za to je gliva, ki povzroča hitro sušenje vej.

 

Se da to kako preprečiti?

Ne, razen tako, da se jim zagotovi dobre rastne razmere in da se jih v suši zaliva. Zalivanje odraslih dreves je nekoliko utopično, ampak ko je močna suša rabijo vodo, saj če so drevesa v dobri kondiciji, se tudi proti glivi uspešneje borijo.

 

V kakšni kondiciji je pa portoroška stoletna platana?

Tudi ona ima bolezen masarijsko odmiranje platan. Obolele veje smo odstranili, ima pa še nekaj šibkih mest, ki jih bo potrebno redno spremljati in po potrebi pravočasno ukrepati.

 

Veljajo pri obrezovanju točno določena pravila, kaj in koliko se lahko odstrani?

Absolutno. Obrezovanje mora biti redno in malo intenzivno, da z njim čim manj vplivamo na drevo. Za obliko in strukturo krošnje se poskrbi v mladosti, pri odraslem drevesu pa se samo še odstranjuje suhe in nevarne veje, veje, ki se vraščajo v profil ceste ali objekte, zasenčujejo javno razsvetljavo ali prometne znake. Ne sme se pa več drastično posegati v krošnjo. Vanjo posegamo le zaradi varnosti, se pravi če je stabilnost drevesnih delov zmanjšana, medtem ko krajšanje iz strahu ni dopustno. Če je drevo zdravo ga pustimo, naj raste v naravni obliki in velikosti.

 

Ste med deli opazili še kakšno posebnost?

Cel lipov drevored bi bilo treba nujno pregledati. Vsaj za par dreves vem, da so nevarna in bi jih bilo treba čim prej odstraniti. Ko drevo pade na cesto je že prepozno.