Ponovno bomo ločeno zbirali kosovne odpadke in odpadna jedilna olja

Počasi se zaključuje turistična sezona, izredno povečane količine odpadkov iz turističnega gospodarstva, ki jih moramo dnevno obvladovati ter gneča na cestah, ki povzroča zamike pri opravljanju naše dejavnosti zbiranja odpadkov.

S septembrom tako ponovno pričenjamo s petkovimi akcijami ločenega zbiranjem kosovnih odpadkov na načrtovanih lokacijah, kamor lahko med 8.00 in 18.00 uro pripeljete kosovne odpadke. Prva akcija bo v petek, 6. septembra na utrjenem zemljišču nasproti Agrarie. Naš delavec vam bo z veseljem pomagal, da boste pravilno razvrstili pripeljane odpadke.

V kolikor pa imate večjo količino kosovnih odpadkov ali zelenega vrtnega odpada, nad 2m3, vas prosimo, da jih odpeljete naravnost na naš Zbirni center v Dragonji. Tako se bomo izognili dodatnim manipulativnim stroškom zaradi dvojnega prekladanja odpadkov.

Med kosovne odpadke sodi:
·         oblazinjeno pohištvo (fotelj, dvosed, trosed…),
·         vzmetnice (enojne, dvojne, otroške), preproge,
·         leseno in stavbno pohištvo (mize, stoli, postelje, omare, nočne omarice, okna, vrata…),
·         sanitarna oprema (umivalniki, wc školjke, bide, kopalna kadi, tuš kabine…),
·         kovinski predmeti (pomivalna korita, stojala za perilo, okovje, nosilci…),
·         športni rekviziti (smuči, kolesa, jadralne deske…),
·         večji kovinski, leseni in plastični predmeti,
·         ostali kosovni odpadki (vrtna oprema, igrala, otroški vozički, sedeži…).

 

Od torka, 3. septembra dalje ponovno pričenjamo z ločenim zbiranjem odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev, ko bo naš delavec med 7.00 in 12.00 uro s stojnico pred sedežem Krajevne skupnosti v Luciji.  Prvi in tretji torek v mesecu vas pričakujemo v Luciji, drugi in četrti torek v mesecu pa v Portorožu, pred trgovino Mercator.

Odpadna olja in masti mašijo kanalizacijske cevi in povzročajo težave pri delovanje čistilnih naprav, vplivajo na kakovost pitne vode, zemlje in zraka, zato jih ni dovoljeno odlivati v kanalizacijo ali  greznico ali kuriti v pečeh.

Cenimo prispevek vsakega posameznika, ki upošteva navodila o pravilnem ločevanju odpadkov in se drži urnikov zbiranja odpadkov. Stvari se lahko uredijo enostavno, z nižjimi stroški in na pravilen način,  samo potruditi se je treba, zato pozivamo vsakega izmed naših uporabnikov: sodeluj, ločuj in privarčuj.

Kosovni 2019

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                             Direktor družbe:
Sandra Martinčić Loboda                                                                            Gašpar Gašpar Mišič