Piranska Punta bo od 8. aprila območje za pešce

Velikonočni konec tedna bo prinesel spremembo prometnega režima v starem mestnem jedru Pirana. Na Prešernovem nabrežju bo od sobote, 8. 4. 2023, do konca septembra vzpostavljena zapora za promet.

V tem obdobju bo območje piranske Punte imelo status območja za pešce, kar pomeni, da bo promet za dvižno zapornico dovoljen le od 6. do 10. ure dopoldne za vozila javnih služb, intervencije ter dostavo, preostali del dneva pa bodo površine od Kosovelove ulice mimo svetilnika do konca obmorske promenade namenjene brezskrbnemu sprehajanju, kolesarjenju, kopanju in igranju.

Razlog za uvedbo peš cone je pričakovano povečanje število obiskovalcev mesta in zagotovitev ustrezne varnosti vseh udeležencev v prometu. »Gre za ukrep, ki umirja promet na Punti in preprečuje nezgode, a hkrati omogoča prijetnejšo izkušnjo vsem, ki se zadržujejo v tem delu mesta,« prepoved vožnje motornih vozil pojasnjujejo na Občini Piran.

Za izboljšanje mobilnosti v času sezonske zapore bo Okolje Piran usposobilo dodatno elektično vozilo Dostavko za izvajanje prevoza na klic, ki bo Pirančanom in obiskovalcem lajšalo dostop ter dostavo v staro mestno jedro vsak dan med 9. in 17. uro. Območje izvajanja prevozov bo omejeno do parkirišča Fornače oziroma pokopališča na Arzah, prevoz pa lahko uporabniki naročijo na telefonskih številkah 031/288-574 in 031/391-992 največ eno uro pred želenim terminom.

Za razvoz manjšega tovora sta na izhodni rampi vse dni v tednu na voljo za izposojo tudi električna tricikla e-dostavko. Kolesi sta opremljeni z zabojem nosilnosti do 100 kg in sta idealni za dostavo hrane, pijače, škatel ali drugega tovora na cilj.