Okolje Piran občanom tudi letos zagotavlja brezplačno sol za posipanje

Zimska služba občine Piran je napovedano ohladitev pričakala v polni pripravljenosti. V sklopu gospodarske javne službe vzdrževanja kategoriziranih krajevnih cest jo izvaja Javno podjetje Okolje Piran s pogodbenimi podizvajalci. Tako kot v preteklih sezonah je tudi letos občanom na voljo brezplačna sol za posipanje.

Okolje Piran na podlagi Odloka o gospodarskih javnih službah vrši zimsko službo v občini Piran, kar v naravi predstavlja ročno in strojno posipanje poledenelih in zasneženih poti in pločnikov s peskom, pomešanim s soljo. Za čiščenje 2083 metrov lokalnih cest, 6553 metrov mestnih in krajevnih cest, 3057 metrov lokalnih zbirnih cest in preko 100 km javnih poti, bo to sezono skrbelo 15 zaposlenih, ki si bodo pri delu pomagali z devetimi komunalnimi vozili. V zaledju občine bosta za izvajanje zimske službe skrbela dva pogodbena podizvajalca.

V lanski sezoni je bilo za posipanje poledenelih tal nabavljenih 35 ton soli in 28,6 ton drobljenca, vendar je zaradi mile zime na zalogi ostalo približno 75 kubičnih metrov posipnega materiala. Letos je bilo za potrebe zimske službe dokupljenih še 8,5 ton posipnih sredstev.

Lokacije kontejnerjev s posipnim materialom

Sedem do devet kubični kontejnerji s soljo ali mešanico soli in peska, ki služijo kot dodatna kapaciteta posipnega materiala za potrebe rednega posipanja, se nahajajo na lokacijah:

  • Strunjan – parkirišče Sosič,
  • Sv. Peter – pri trgovini Mercator
  • Nova Vas – pr’Kostanja na Lokvi
  • Padna – pred gostilno Istranova in
  • Fornače – 2 kontejnerja na SIPu

Zabojniki s prostornino enega kubičnega metra vsebujejo razsuto mešanico soli in peska. Namenjeni so posipanju nevarnih odsekov, uporabljajo pa jo lahko tudi občani. V zimskih mesecih so zabojniki nameščeni na lokacijah:

  • Ulica IX. Korpusa – parkirišče
  • Pot pomorščakov – križišče pri pomorski šoli
  • Sončna pot – pri gluhonemnici
  • Prečna pot
  • Pot k izviru
Brezplačna sol za občane

Za nekategorizirane in funkcionalne površine, kot so zasebne poti v okolici hiš ali dvorišča večstanovanjskih stavb ter pripadajoča parkirišča, morajo poskrbeti lastniki sami. Slednjim so na voljo 25-kilogramske vreče soli, ki jih je mogoče prevzeti na 18 mestih.

Piran IX. Korpus – parkirišče
Beli križ Parkirišče Mercator
Portorož glavna avtobusna postaja
Koprska cesta – Lipov park
Senčna pot (križišče s Strmo cesto)
Lucija Vojkova ulica – pri trafo postaji
Ob vhodu v trgovino Agraria
Vinjole pri cipresi
Lucan pri kapelici
Strunjan pri gostilni Sosič
Seča cesta za Korte – pri bivšem Flamingu
Parecag pred bivšo gostilno Marička
Parecag – Čedole
Sečovlje center
Dragonja avtobusna postaja
Sv. Peter pri kulturnem domu
Padna center vasi
Nova vas pri ekološkem otoku – pr’ Kostanja na Lokvi

Kljub rednemu izvajanju preventivnega posipa cestišč ostaja ob spremenjenih voznih razmerah najpomembnejša previdna in varna vožnja. Čeprav na našem območju ni zakonska obveza, je priporočljiva tudi namestitev zimskih pnevmatik, pešcem pa zaradi nevarnosti padca priporočamo primerno protizdrsno obutev.