Okolje Piran ob svetovnem dnevu varovanja okolja vabi na mobilno akcija zbiranja e-odpadkov

 

Javno podjetje Okolje Piran bo svetovni dan varstva okolja obeležilo z akcijo zbiranja odpadne električne in elektronske opreme. Odslužene aparate, baterije in svetilke, ki spadajo med najhitreje rastoč tok odpadkov v Evropi, bodo zbirali z mobilnim zbiralnikom v Sečovljah in Luciji.

V občini Piran od novembra 2016 stoji 8 sivo-zelenih uličnih zbiralnikov za oddajo odsluženih e-odpadkov: malih aparatov in baterij. Nameščeni so bili v sodelovanju z lokalnimi partnerji, Občino Piran ter Javnim podjetjem Okolje Piran. V njih se je od postavitve zbralo že dobrih 19 ton malih aparatov in odpadnih baterij, ki so se pred tem zaradi svoje majhnosti pogosto znašle med mešanimi odpadki.

Ob svetovnem dnevu varstva okolja, v petek, 5. junija, pa bo Okolje Piran poleg uličnih zbiralnikov prebivalcem ponudilo tudi možnost oddaje odsluženih električnih in elektronskih aparatov na mobilnem banketu, ki bo med 9.00 in 11.30 postavljen na parkirišču pri Vrtcu Sečovlje ter med 12. in 15. uro na parkirišču pri Osnovni šoli Lucija.

Brezplačno bo dovoljeno oddati vse, kar deluje na elektriko ali baterije, od hladilnikov, štedilnikov, klimatskih naprav, pralnih strojev, računalnikov, mešalnikov, televizorjev, vrtalnikov, brivnikov, do igrač na baterije in sijalk. Na tak način želijo ljudem olajšati odlaganje e-odpadkov ter poskrbeti za pravilno reciklažo dragocenih surovin, iz katerih bodo narejeni novi izdelki. Napačno odloženi e-odpadki, predvsem stare sijalke in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, imajo namreč velik negativen vpliv na okolje, tudi na podtalnico.

Mobilni zbiralnik je del projekta Life Gospodarjenje, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS.