Na pokopališču v Piranu ima OKOLJE novo interaktivno informacijsko točko Specter

Odslej boste hitro našli grob vaših dragih pokojnih ali znanih osebnosti.

Od januarja 2016 je na pokopališču v Piranu sodoben interaktivni kiosk, info točka – informacijski sistem Specter, ki je nadomestil klasično oglasno desko z osmrtnicami in tiskanimi informacijami. Poleg ostalih funkcionalnosti, omogoča interaktivno vodenje po slovenskih pokopališčih, ki so umeščena v sistem. Info točka je postavljena z ustreznim soglasjem ZVKD Piran, saj je pokopališče Piran spomeniško zaščiteno in je v postopku priprav za razglasitev za kulturni spomenik občinskega pomena.

01

V glavnem vhodnem, zgodovinskem objektu z mrliško vežico, je pokopališče Piran opremljeno s Supertočko Specter (interaktivna info točka), ki omogoča prikaz aktualnih osmrtnic, iskalnik grobov ter interaktivni vodič po piranskem pokopališču, prikaz splošnih informacij o pokopališču, prikaz zgodovine pokopališča Piran v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku ter prikaz informacij o dejavnosti in storitvah, ki jih nudi Javno podjetje Okolje Piran d.o.o., v slovenskem in italijanskem jeziku. V kratkem bo na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija za pametne telefone in tablice, ki bo z uporabo GPS tehnologije omogočila interaktivno vodenje končnih uporabnikov vse do iskanega groba ter spletni iskalnik na spletnem naslovu www.slopokopalisca.si, s pomočjo katerega bodo lahko uporabniki poiskali natančno pozicijo iskanega groba kar na spletu.

Z vpisom le imena in priimka pokojnika v iskalnik vas bo ta popeljal do lokacije groba z izrisom poti na mapi pokopališča, ki je prikazana na zaslonu. Poskusite lahko tudi samo s priimkom.

Posebno poglavje je namenjeno zgodovini piranskega pokopališča, ki je leta 2012 dopolnilo 200 let, saj pokopališče pogosto obiščejo tudi turisti in sprašujejo po znanih osebnostih, ki so na njem pokopane. Interaktivni iskalnik grobov nas popelje tudi do njih. Na piranskem pokopališču so: Zvest Apollonio, slovenski slikar; František Čap, režiser, scenarist in montažer; Viktor Birsa, slovenski slikar; Antonio Sema, italijanski zgodovinar in pisatelj (po njem nosi ime piranska italijanska gimnazija ); Herman Pečarič, slovenski slikar; Janez Lenassi, slovenski kipar; Enrico Fonda, italijanski slikar; Rita Pierobon, italijanska operna pevka; Diego de Castro, italijanski zgodovinar in pisatelj (po njem nosi ime osnovna šola z italijanskim učnim jezikom v Piranu) ter slovenski pisatelj Zdravko Slamnik, znan pod psevdonimom Pavle Zidar.

Projekt je izvedla ekipa mladih slovenskih strokovnjakov, ki so nosilci projekta »Specter«. Z razvojem informacijskega sistema so se dotaknili področja, v katerem je še veliko odprtih poti za dodaten razvoj.  Žal smo pogosto v zadregi, da javno govorimo o umiranju, smrti, poslednji poti po kateri se zapeljemo po pokopališču do zadnjega počivališča. V OKOLJU želimo podirati tabuje o smrti in odganjati strah pred pokopališčem. Tam so pokopani naši najdražji, OKOLJE pa skrbi, da je njihovo zadnje počivališče kar se da dostojno in ustrezno opremljeno tudi z informacijami in sodobno tehnologijo. Življenje in smrt se nenehno držita za roko. Dokler je življenje močnejše, smo na tej strani, potem ko gremo onstran življenja, ko naš novi dom postane pokopališče, je lepo, da nas naši dragi obiščejo ter naklonijo prijazne misli in spomine na lepe stvari in dogodke iz življenja. Če se ne spomnite več, kje je pokopana vaša teta, nona, nono ali kdorkoli, ki je morda že zdavnaj umrl, vas bo Specter popeljal do njihovega groba. Pridite in jih poiščite.

Milica Maslo Bezer, odgovorna za stike z javnostmi