Malomarnost, ki ji ni para

Malomarnost, ki ji ni para

V Strunjanu, na zbiralnici ločenih odpadkov, je malomarnež odvrgel več kosov odsluženih azbestno-cementnih vodovodnih cevi, brez da bi pomislil na mimoidoče, predvsem otroke, ki jim poškodovane cevi lahko predstavljajo grožnjo za zdravje.

Azbest ni nevaren dokler ni poškodovan. Nevaren postane, ko je poškodovan in se zaradi neprimernega ravnanja začne drobiti, azbestna vlakna pa se sproščajo v zrak in s tem ogrožajo zdravje ljudi. Azbestnih vlaken, ki se sproščajo iz poškodovanih azbestnih izdelkov, ne vidimo s prostim očesom, jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo, vdihovanje vlaken pa povzroča zelo resne bolezni (azbestoza, pljučni rak).

Strokovnjaki pravijo, da je lahko nevarno že eno samo azbestno vlakno,  zato je treba z azbestnimi materiali ravnati zelo previdno, jih primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom.

Če bi radi odstranili azbest iz vašega doma, svetujemo, da se pravilno zaščitite: uporabite delovno obleko za enkratno uporabo, zaščitno masko in gumijaste rokavice. Azbest, ki je pritrjen, ne lomite, ampak odvijte vijake, odlomljena mesta navlažite z vodo, da vlakna ne letijo, nato pa ga previdno zavijte v plastično folijo in ga pripeljite na naš Zbirni center v Dragonjo.

Dejanje, ki se je zgodilo v Strunjanu, je vredno obžalovanja in obsojanja; od malomarneža, ki še za lastno varnost ne zna poskrbeti, je težko pričakovati, da bo imel v mislih varnost sosedov in otrok. Verjetno mu je pomembno le, da se znebi nepotrebne in odslužene »šare«, za vse ostalo pa ga najbrž ne skrbi.

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                                        Direktor družbe:
Sandra Martinčić Loboda                                                                                        Alen Radojkovič