“KARETA CARLETTA” – nova maskota Javnega podjetja OKOLJE Piran, d.o.o.

Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. je v četrtek, 2.6.2016, v dvorani Domenico Tintoretto na Občini Piran, ob Svetovnem dnevu okolja organiziralo tiskovno konferenco, na kateri je bila posebna pozornost posvečena predstavitvi maskote podjetja.

Javnosti je bila tako prvič predstavljena nova maskota Javnega podjetja OKOLJE Piran, d.o.o., želvica Caretta Caretta, ki jo je kolektiv OKOLJA Piran, d.o.o. poimenoval »Kareta Carletta«.

Morska želva je simpatična ambasadorka, saj s svojo prepoznavnostjo in splošno priznano ogroženostjo opozarja na neustrezno in kratkovidno ravnanje z morjem in morskim obrežjem.

kareta banerji-02

 

Kdo je Caretta caretta?

Caretta caretta ali glavata kareta je morska želva, ki zraste od 70 cm do 100 cm in predvsem med aprilom in novembrom redno zahaja v slovensko morje. Caretta caretta je v Sloveniji zaščitena z Uredbo o zavarovanju ogroženih živalskih vrst, v habitatni direktivi EU pa je opredeljena kot prioritetna vrsta. Morska želva je pomembna za biotsko raznovrstnost našega morja in je ena izmed najbolj ogroženih morskih organizmov v Sredozemlju.

Med drugim jo ogrožajo ribolov, uničevanje naravnega okolja, trki s plovili, zastrupitve s težkimi kovinami  in odpadki v morju.

Želve se prehranjujejo z morskimi živalmi in rastlinami različnih vrst, posegajo tudi po algah in meduzah. Zaradi onesnaževanja morja velikokrat pojedo tudi kakšno vrečko, ki plava v vodi, ker jo zamenjajo za hrano, zaradi česar se želva zaduši!

caretta

Zakaj Caretta Karleta?

Ob Svetovnem dnevu okolja leta 2012 so predstavniki Javnega podjetja OKOLJE Piran, d.o.o. za maskoto njihovih okoljskih projektov izbrali želvo kareto.

Pri izdelavi maskote je sodelovalo 150 predšolskih in šolskih otrok prve triade iz Piranskih osnovnih šol in vrtcev. Komisija v sestavi Toni Biloslav, nekdanji ravnatelj Obalnih galerij Piran, Valter Žiža, biolog Akvarija Piran, Milica Maslo Bezer, vodja sektorja javnih storitev, Sandra Martinčič Loboda, strokovna sodelavka, Danijela Kleva Švagelj, biologinja – tehnologinja, je po pregledu vseh prispelih likovnih izdelkov izbrala risbo – pastel učenca Jaše Britovška iz Osnovne šole Cirila Kosmača iz Pirana, z obrazložitvijo:

»V svoji risbi je mladi, nadarjeni slikar s sproščenimi potezami barvnih svinčnikov prikazal prikupno morsko želvo Caretto – caretto, ki se z elegantnimi zamahi svojih plavuti potaplja v bistrino morja.«

Komisija je soglasno izbrala ime maskote »Kareta Carletta«,  ker je ime simpatično, izraža veselje, je primerno za dvojezično območje in se zvočno ujema z nazivom te ogrožene vrste želve.

 

Kareta Carletta bo s svojo novo podobo, ki jo je oblikovalo podjetje Emigma d.o.o., krasila nove publikacije, letake, tiskovine, promocijski material in vso uporabno opremo, ki jo bo Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. predstavilo javnosti.

V mesecu juniju 2016 je podjetje z novo maskoto že opremilo publikacijo z naslovom »Bodimo zeleni. Kaj to pomeni?«, nove koše za ločevanje odpadkov in broške z logotipom podjetja, prilagojenim 60. obletnici obstoja Javnega podjetja OKOLJE Piran, d.o.o..

IMG_4480