Garažna hiša Arze bo med prazniki brezplačna

Zaradi bližajočega se dneva spomina na mrtve in povečanega obiska piranskega pokopališča bo garažna hiša Arze od sobote, 31. 10., do vključno nedelje, 1. 11. za obiskovalce brezplačna.

Brezplačno parkiranje je od sobote, 24. oktobra možno tudi na zunanjem javnem parkirišču Arze. Javno podjetje Okolje Piran obiskovalce poziva, naj parkirajo le na urejenih parkirnih površinah in naj med obiskom pokopališča upoštevajo vse veljavne ukrepe Vlade RS za preprečevanje širjenja COVID-19, zlasti pravilno nošenje obraznih mask, vzdrževanje varne medosebne razdalje ter omejitev zbiranja na največ šest ljudi.

Ločevanje odpadkov in skrbno ravnanje z vodo

Ob prazniku, ko se ljudje s prižigom sveč poklonijo spominu na mrtve, velja še opomniti na dosledno ločevanje ter odlaganje odpadkov v namenske zabojnike. Vse tipe nagrobnih sveč, vključno z elektronskimi, je potrebno odložiti v posode z napisom »samo za odpadne nagrobne sveče«. Ovenele rože, plevel in ostanki drugih rastlin sodijo v zabojnike za zeleni odpad, zabojniki za mešano embalažo so namenjeni plastičnim cvetličnim lončkom, podstavkom, folijam ter plastenkam pijač, čistil in živil, medtem ko je vžigalnike, umazane rokavice, gobe ikeban ter umetne rože dovoljeno odvreči v zabojnike za mešane komunalne odpadke.

Okolju prijazno ravnanje naj se odraža tudi v varčnem ravnanju z vodo. Po uporabi pip je potrebno le-te skrbno zapreti, za zalivanje pa naj se porabi le toliko vode, kot jo okrasno cvetje potrebuje.