Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia

Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia

Bliža se Evropski teden zmanjševanja odpadkov, najbolj ugledna in prepoznavna ozaveščevalna akcija na področju preprečevanja odpadkov, skozi katero se vsako leto izvaja več kot 25.000 komunikacijskih ukrepov v 28 državah.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos poteka med 18. in 26. novembrom 2017. Tokratna tema je »Ponovna uporaba«.

V Sloveniji pri preprečevanju nastajanja odpadkov dosegamo vedno boljše rezultate, kljub temu pa zadnji podatki kažejo, da v povprečju vsak od nas zavrže več kot 10 kilogramov še uporabnih predmetov na leto. Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati in drugo. Organizatorji Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov so se zato odločili, da letos pozornost namenijo prav temi PONOVNE UPORABE.

Eno ključnih vodil ponovne uporabe je, da predmete, ki jih ne potrebujemo več in so še vedno uporabni, ne zavržemo, ampak jih še naprej uporabljamo.

V Okolju Piran, d.o.o. smo k obeleževanju tega dne povabili vrtce in šole, ki se nam bodo pridružili v skupni akciji, ki smo jo poimenovali »Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia«.

S sloganom, ki ima dva pomena, želimo vse občanke in občane spodbuditi k izmenjavi še uporabnih predmetov in k menjavi potrošniških navad in okoljske miselnosti.

Sodelovalo bo 400 otrok iz Vrtca Mornarček, OŠ Cirila Kosmača, Scuola elementare Vincenzo e Diego de Castro, Vrtca Lucija, Vrtca La coccinella, OŠ Sečovlje in OŠ Lucija, ki že pridno zbirajo predmete za (iz)menjavo.

Uporabne predmete zbiramo tudi v podjetju, predvsem knjige, ki so svoj prostor našle v našem logističnem cetru na Fornačah.

K sodelovanju pri izmenjavi uporabnih predmetov vabimo vse naše občanke in občane, ki bodo lahko ob dnevih izmenjave prinesli svoj še uporaben predmet in odnesli novega, če ga bodo našli med razstavljenimi predmeti.

(Iz)menjava uporabnih predmetov bo potekala v četrtek, dne 23.11. in v petek, dne 24.11.2017 od 9.00 – 18.00 ure v Apolonijevi palači, Župančičeva 9, Piran.

Pričakujemo, da bo skupna akcija imela poleg okoljskih, tudi socialne in ekonomske učinke, kar je bistvo trajnostnega razvoja.

Sodelujte tudi vi v (iz)menjavi; morda boste našli kakšno drobno novoletno darilce za vaše bližnje, morda predmet, ki ga že dolgo iščete ali pa nekaj čisto vsakdanjega, ki vam bo prišlo prav. Družili se bomo, prihranili kašen evro in naredili nekaj dobrega za naravo!

Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia!

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                                      Direktor družbe:
Sandra Martinčić Loboda                                                                                        Alen Radojkovič