EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV – ETZO 19. – 26. 11. 2016

V OKOLJU Piran, d.o.o. skrbimo za okoljsko vzgojo najmlajših, zato smo v letu 2016 za njih pripravili pobarvanko in knjižico s simpatično maskoto želvo Kareto Carletto.

Ob ETZO smo obiskali Center za usposabljanje Elvira Vatovec, z njimi »poklepetali« o ločevanju odpadkov, jim predali pobarvanke, knjižice in lesene barvice ter po 10 zabojčkov za ločevanje plastične, kovinske in tetrapak odpadne embalaže ter papirja in kartonske embalaže. Učenci so nas navdušili s svojim znanjem o ločevanju. Le kako ne bi vedeli, saj so eko-šola. Obljubili so nam, da se bodo izogibali plastičnih kozarčkov, plastenk in podobne embalaže ter, da bodo še naprej vestno ločevali odpadno embalažo.

foto-cuev-predaja-pobarvank-in-zabojckov-za-locevanje-odpadkov-111116     foto-cuev-predaja-pobarvank-in-zabojckov-za-locevanje-odpadkov-skupinska-111116

V Evropi vsak prebivalec v povprečju letno ustvari 157 kg odpadne embalaže. Embalaža v gospodinjstvu je vsak ovoj v katerega je zapakirana hrana, pijača, kozmetika, čistila in podobno oziroma predmeti za vsakdanjo uporabo. V potrošniški družbi je en sam izdelek včasih zapakiran v več slojev embalaže, bodisi iz higienskih razlogov bodisi zaradi glamuroznega videza. Potrošniki se sami odločamo za nakup izdelkov z več, manj ali nič embalaže.

Če se embalaži ne moremo izogniti, potem pa jo moramo vestno ločevati na izvoru v namenske zabojnike ter paziti, da jo ne puščamo v naravi, kjer npr. 1 plastenka rabi stoletja, da v celoti razpade, ko pa razpade njeni mikrodelci zaidejo v prehransko verigo, še posebej v živali, ki živijo v morju. Narava nam naše smeti vrača na krožniku, zato za njih poskrbimo pravilno, da bomo tako narava kot živali in človek čim bolj čisti in zdravi.

 

Vodja sektorja javnih storitev

mag. Milica Maslo Bezer