Dekorativno drevo, znano po osupljivem pomladnem cvetenju z gostimi rožnatimi cvetovi. V japonski kulturi simbolizira minljivost in lepoto, saj cvetovi kmalu odpadejo. Poleti nudi prijetno senco, jeseni pa razveseljuje z rdeče-oranžnim listjem.
DRUŽINA: rožnice (Rosaceae)
OPIS: Čeprav jo pogosto povezujejo z Japonsko in je simbol prihoda pomladi, izvira iz Azije. Imenujejo jo tudi okrasna češnja. Na začetku so jih križali z dolgoživimi češnjami, ki so jih našli v gozdovih in jih sčasoma vzgojili v dvocvetne, danes pa imajo v enem socvetju tudi do 50 cvetov.
Je listopadno drevo in ima gladko rjavo lubje, kratko deblo in gosto krošnjo. V višino lahko doseže 7-9 m, življenjska doba pa je relativno kratka (15-25 let). Njena posebnost so rožnati cvetovi, ki se obdržijo zelo kratek čas, ko odpadajo, pa ustvarijo t.i sneg.
CVETENJE: Enodomna in žužkocvetna vrsta, cvetovi so svetlo rožnate barve in običajno cvetijo sredi aprila, malo pred olistanjem ali hkrati z njim. Sakura je najbolj znano ime za cvetove japonske češnje, ki veljajo za japonsko nacionalno cvetlico. Nabiranje je prepovedano in takšno početje je kaznovano. Njihova življenjska doba je zelo kratka, v povprečju dva tedna.
RASTIŠČE: Japonska češnja najbolje uspeva na ilovnatih tleh z veliko humusa. Je zelo občutljivo drevo, ki ne prenese suše, zato mora biti zemlja vlažna. Da bi zagotovili pravilno rast, mora imeti vsaj 6 ur neposredne sončne svetlobe.
RAZŠIRJENOST: Japonska češnja je kot okrasno drevo razširjena po vsem svetu. V Sloveniji jo najdemo v več mestih in naseljih, zlasti v parkih in drugih javnih površinah. Najpogostejša in najprimernejša sorta za naše razmere je “Kanzan” z lijakasto krošnjo in navzgor usmerjenemi vejami.
UPORABNOST: Japonska češnja ima kot najbolj znani simbol Japonske široko paleto uporabe. Uporaba njenih cvetov v kozmetične, kulinarične in celo medicinske namene je globoko zakoreninjena v japonski kulturi. Cvetove japonske češnje se nabira izključno v kozmetične, kulinarične ali zdravstvene namene, in sicer je takšno nabiranje organizirano, posamično in prosto nabiranje pa je strogo prepovedano.
Čaj iz češnjevih cvetov je najbolj priljubljen način uživanja te rastline. Liste namočimo v vročo vodo, ki nato spremeni barvo in jih tako zaužijemo, največkrat ob posebnih priložnostih, kot so poroke.
Najbolj priljubljena japonska sladica s češnjevimi cvetovi je Sakura Yōkan v obliki želeja. Njena posebnost je, da so v notranjosti želeja vidni češnjevi cvetovi, ki jih položimo v žele, preden se strdi.
V zadnjih letih številne kozmetične znamke na Japonskem ponujajo izdelke iz cvetov japonske češnje. Pozitivni učinki na kožo so neverjetni, saj naj bi bili polni antioksidantov ter delovali protivnetno, upočasnjevali ali zmanjševali znake staranja, pomagali pri hiperpigmentaciji in obnavljali poškodovano kožo.
Nazaj na seznamALI STE VEDELI?
Obstaja več kot 200 različnih sort japonske češnje, vsako drevo pa lahko cveti le teden dni.