Centralna plaža Portorož do prestižne Modra zastava že 22. zapored

Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. s Centralno plažo Portorož, je letos ponosni prejemnik že dvaindvajsetega okoljskega priznanja Modra zastava, ki ga podeljuje Društvo za okoljevarstveno vzgojo Evrope v Sloveniji (Doves). Na ravni morskih kopališč je Centralna plaža Portorož rekorder med prejemniki priznanja.

Modra zastava je najbolj cenjen evropski okoljski znak, prejmejo pa ga le kopališča, ki so zavezana h trajnostnemu delovanju za varno, čisto, urejeno in kakovostno plažo s pestro ponudbo.

Podeljevalci priznanj so prepoznali tudi naša prizadevanja pri varovanju okolja, posebno našega morja in nam drugi zapored namenili dve posebni priznanji: za najbolj inovativno in za najbolj učinkovito okoljsko aktivnost.

 

Najbolj učinkovita okoljska aktivnost v letu 2018 je bila »Povezani za modri turizem in zeleno okolje«

V Piranu, ki smo ena izmed najpomembnejših slovenskih turističnih občin, se zavedamo pomena vpliva turizma na okolje in naravo, ravno tako pa je pomemben vpliv okolja na turizem. Menimo, da gre za prepletanje dveh pomembnih dejavnikov, ki narekujeta pogoje za ohranitev naših izrednih naravnih danosti in bogate kulturne dediščine ter za razvoj naše občine.

Ob Svetovnem dnevu turizma smo se povezali v veliko družino, kjer je vsak »družinski član«  prispeval svoja znanja in pozitivne prakse pravilnega ravnanja z okoljem, predvsem v luči varovanja našega morja.

Zadnja leta posvečamo veliko pozornosti tudi morskim odpadkom, ki negativno vplivajo na življenje v morju. Iz skrbi za naše morje, ki jo delijo tudi naši gasilci, smo skupaj organizirali akcijo čiščenja morskega dna v piranskem mandraču, ki je bila zelo uspešna; sedem potapljačev je odstranjevalo odpadke z morskega dna, pet gasilcev pa je odpadke prinašalo na zbirna mesta za odpadke. Iz morja smo odstranili 7m3 odpadkov, med katerimi je bilo največ kosovnih odpadkov in embalaže, nekaj pa tudi nevarnih odpadkov.

 

Za pomoč k varovanju našega morja smo se obrnili tudi na našega predsednika države, g. Boruta Pahorja

Otroci, učenci in dijaki piranskih vrtcev in šol so ga s posebnimi, otroškimi razglednicami  povabili, da po svojih močeh pomaga pri varovanju in ohranjanju našega morja, ki je vir bogatega morskega življenja in vir preživetja za številne piranske družine. Na resen, a hkrati radoživ, včasih hudomušen način sporočajo, da  želijo, da bo njihov glas in njihova skrb slišana.

Povezani smo bili: Prostovoljno gasilsko društvo Piran, Gasilska brigada Koper, OŠ Cirila Kosmača Piran, OŠ Lucija, OŠ Sečovlje, Scuola elementare Vincenzo e Diego de Castro, Turistično združenje Portorož, g.i.z., La bottega dei sapori – Sarah Vuk Braico s.p., Hotel Marko d.o.o., Eurotas hoteli d.o.o., Istrabenz turizem d.d., Prosub d.o.o. – Okus morja, Domnik Katarina s.p., Društvo Morigenos in Okolje Piran, d.o.o.

 

Najbolj inovativna okoljska aktivnost v letu 2018 je bila »Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia«

Uspešno akcijo Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia smo v dogovoru z vrtci in šolami izpeljali ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Organizirali smo veliko izmenjavo predmetov, še uporabnih oblačil, modnih dodatkov, opreme za dom, pohištva, posode, igrač, gospodinjskih aparatov, ki so dobili novega lastnika. Upamo, da jih bodo novi lastniki  uporabljali še dolgo preden bodo postali odpadek. Tako sledimo enemu ključnih vodil ponovne uporabe, da predmete, ki jih ne potrebujemo več in so še vedno uporabni, ne zavržemo, ampak jih še naprej uporabljamo.

Skupna akcija je imela poleg okoljskih, tudi socialne in ekonomske učinke, kar je bistvo trajnostnega razvoja. Sodelovalo je približno 400 otrok iz Vrtca Mornarček, OŠ Cirila Kosmača, Scuola elementare Vincenzo e Diego de Castro, Vrtca Lucija, Vrtca La coccinella, OŠ Sečovlje in OŠ Lucija, sodelovale pa so tudi naše občanke in občane.

Pri spoznavanju okoljskih problemov in širjenju pravilnih načinov ravnanj je povezovanje zmagovalna formula, zato bomo tudi v bodoče poskušali na inovativen način udejanjati naše poslanstvo.

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                                          Direktor družbe:

Sandra Martinčić Loboda                                                                                            Alen Radojkovič