12. maj 2018 – Dan leščurjev

Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. bo v soboto, dne 12. maja 2018 na Centralni plaži Portorož izvajalo že četrto presajanje leščurjev. Leščurji, ki živijo v nizki vodi peščenega dna, so s svojo ostro lupino za kopalce moteči, zato je njihova selitev izven območja kopalnih voda nujna.

Presajanje 1.000 leščurjev bo izvedla skupina dvajsetih izkušenih potapljačev iz obalnih potapljaških društev: RPD Piran, PGD Piran, ŠD Triton Portorož in RČD Porporela Koper.

Zbor in registracija udeležencev bo med 9.00 in 10.00 uro na ploščadi plaže, samo presajanje pa bo potekalo med 10.00 in 13.00 uro.

Leščurje bodo presadili približno 150-200 metrov od obale proti odprtemu morju, na območje, ki so ga določili strokovnjaki iz Morske biološke postaje.

Velikega leščurja, ki je ena od zavarovanih vrst pri nas, je prepovedano uničevati ali odstranjevati iz morja, zato v Okolju menijo, da je ta skupna akcija namenjena sobivanju  ljudi-kopalcev in narave-leščurjev.

Dogodek organizirajo ob Dnevu biotske raznovrstnosti, zavarovanje vrste pa je eden od ukrepov ohranjanja biotske raznovrstnosti oziroma ohranjanja pestrosti živalskih vrst.

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                          Direktor družbe:
Sandra Martinčić Loboda                                                                         Alen Radojkovič