1. junij 2019 – Dan leščurjev

1. junij 2019 – Dan leščurjev

Javno podjetje OKOLJE Piran, d.o.o. bo v soboto, dne 1. junija 2019 na Centralni plaži Portorož izvajalo že peto presajanje leščurjev. Leščurji, ki živijo v nizki vodi peščenega dna, so s svojo ostro lupino za kopalce moteči, zato je njihova selitev izven območja kopalnih voda nujna.

Presajanje 1.000 leščurjev bo izvedla skupina petnajstih izkušenih potapljačev iz obalnih potapljaških društev: RPD Piran, PGD Piran, ŠD Triton Portorož in RČD Porporela Koper. Zbor in registracija udeležencev bo med 9.00 in 10.00 uro na ploščadi plaže, samo presajanje pa bo potekalo med 10.00 in 13.00 uro.

Leščurje bodo preselili približno 150-200 metrov od obale proti odprtemu morju, na območje izven kopališča, na podlagi dovoljenja Agencije Republike Slovenije za okolje, ki dovoljuje preselitev na drugo mesto z namenom zagotavljanja zdravja in varnosti ljudi.

Velikega leščurja, ki je ena od zavarovanih vrst pri nas, je prepovedano uničevati ali odstranjevati iz morja, zato v Okolju menijo, da je ta skupna akcija namenjena sobivanju  ljudi-kopalcev in narave-leščurjev. Dogodek organizirajo ob Dnevu biotske raznovrstnosti, zavarovanje vrste pa je eden od ukrepov ohranjanja biotske raznovrstnosti oziroma ohranjanja pestrosti živalskih vrst. Letos so ga Združeni narodi posvetili morski biotski raznovrstnosti.

 

 

Zadolžena za odnose z javnostmi:                                                           Direktor družbe:
Sandra Martinčić Loboda                                                                            Alen Radojkovič