Obnova parkovne ureditve na štiripasovnici v Portorožu

V Portorožu, na parkovni ureditvi sredi štiripasovnice med križiščem štiripasovnice Obala z Koprsko cesto in staro cesto, je te dni zelo delovno. Delavci OKOLJA Piran odstranjujejo obolele pušpane, ki jih je napadla pušpanova vešča. To je metulj, ki podnevi in ponoči leže jajčeca v pušpanove grmičke iz katerih se razvijejo gosenice, ki obžrejo liste in sproti jejo mlade poganjke. Gosenice so nevpadljive zelene barve s temnimi pikami in podolžnimi črtami, ki jih zlahka zamenjamo z vejicami. V našem toplem podnebju se lahko razvijejo štirje rodovi tega škodljivca, kar pomeni, da bi morali zelo pogosto škropiti park sredi štiripasovnice.

2517 pušpanov bodo delavci parkov nadomestili z enakim številom rastlin druge odpornejše grmovnice z imenom Lonicera nitida »Elegans«, ki dobro uspeva na drugi lokaciji v Portorožu in jo je možno oblikovati na enak način kot pušpan. Občina Piran in OKOLJE Piran sta se za ta ukrep odločili, ker je napad pušpanove vešče močan in bi zahteval pogosto nanašanje fitofarmacevtskih sredstev na rastline, kar seveda ni nikomur priljubljen ukrep, še posebej ne sredi turistične sezone. Preverili smo tudi alternativne možnosti škropljenja s homeopatskimi pripravki, vendar stroški škropljenja z njimi presegajo vrednost zasaditve z drugo rastlino in obstaja tveganje, da bo nanašanje dragih homeopatskih sredstev potrebno ponavljati iz leta v leto, saj je pušpanova vešča zelo odporen škodljivec.

Dela bodo končana predvidoma do srede 23. 03. 2016.

Rastline rabijo eno rastno sezono, da se oblikujejo v grmičke kot smo jih bili vajeni v zadnjih letih na tej lokaciji. Delavci OKOLJA, ki vestno in zavzeto urejajo parke v Občini Piran bodo skrbeli, da bodo rastline negovane na ustrezen način.

DSCN3309 DSCN3314

DSCN3315